Japansk musik: Shibuya-kei & Shinjuku-kei

januari 29, 2009 kl. 1:53 f m | Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

blogg_

Japansk musik

Shibuya-kei & shinjuku-kei

 Japansk musik har många olika stilar, eller -kei som det heter på japanska. Till exempel i Tokyo finns det både shibuya-kei och mindre kända shinjuku-kei. Båda härstammar ifrån varsitt område i Tokyo som bubblar av liv.

Shibuya som är ungdomarnas område är centrerat kring Shibuya Station, som även ligger intill världens mest fotgängstrafikerade övergångsställe ”Shibuya Crossing”. Här finner du shopping riktat till unga och ett rikt nattliv bland gator som ringlar sig runt bland neonskyltar och torg. I detta område bland ungdomar har alltså shibuya-kei sitt fäste. Den uppstod som en rebellisk stil mot all den j-pop som dominerade och med denna attityd drog musikerna till sig många unga fans som köade för att köpa nästa album i områdets främsta skivbutik, HMV. Egentligen hade stilen inget speciellt sound utan blandade allt från jazz, bossa nova, electropop, italiensk soundtracks mfl. Huvudsaken var att vända sig utanför Japan, främst Europa, för inspiration. 

Stilen hade sin höjdpunkt under 90-talet och peakade strax vid 00-talet. Då hade Japans rykte utomlands som en nation med det ”allra senaste” blossat upp världen över och skapat ett intresse för andra stilar i landet, och därmed gick shibuya-kei mot sin egen skapade död; plötsligt var musiken som var influerad och grundat i Japan det hetaste, inte shibuya-keis europeiska sound.

 Idag är shibuya-kei en av de mest kända japanska musikstilarna utomlands. Intresset bland ungdomar för utomeuropeisk musik är svag, men än idag kan du höra shibuya-kei om du sätter dig i ett café i området. Några typiska musiker i denna genre är: Pizzicato Five, Cornelius, Kahimi Karie, Two Mix.  

Ett område i ständig förändring, likaså i musiken

 Tre stationer bort med Yamanoteline hamnar du i världens största och livligaste tågcentral med över två miljoner människor som passerar här varje dag: Shinjuku station. Här har du ett område som ständigt förändras – Shinjuku Skyscraper district. Här är det snarare så att musiker som ständigt utvecklar, förändrar och förbättrar sitt sound får titeln shinjuku-kei. Första artist att inkluderas här var Shiina Ringo. Oftast är det musiker som ”låter rätt för tillfället”, vilket ofta är discomusik som spelas i klubbarna i detta område.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: