Tokyo

 

Tokyo

Från Wikipedia

Hoppa till: navigering,


Tokyo
 

Tokyo

Tokyos läge i Japan.

Läge
Land Japan
Region Kanto
Prefektur Tokyo
Distrikt 1
Geografiskt läge 35°41′0″ N 139°45′0″ Ö
Storlek
Yta 621,81 km²
Invånarantal (2007-10-01)
     Totalt 8 653 000[1]
Symboler
Träd ginkgo (Ginkgo biloba)
Tokyos symbol

Ett stiliserat ginkgolöv och bokstaven T

Tokyo rådhus
Borgmästare guvernör Shintaro Ishihara
Webbplats metro.tokyo.jp
 

Tokyos flagga. Purpurfärgen har sedan gammalt varit populär i Tokyo.

Den här artikeln handlar om Tokyo innerstadsområde. Se även Tokyo prefektur.

Tokyo (japanska:東京?, Tōkyō , [to:kjo:]), ligger i Kantō på östra Honshū. Administrativt försvann staden Tokyo redan 1943, och prefekturen Tokyos residensstad är egentligen Shinjuku, men begreppet Tokyo används ofta om de 23 särskilda innerstadskommunerna med sammanlagt 8 653 000 invånare. Detta är Japans de facto-huvudstad.

Hela Stortokyo täcker en yta lite större än Skåne och är med sina 35 miljoner invånare världens folkrikaste storstadsområde. Tokyo betyder bokstavligen östra huvudstaden. Tokio är en äldre stavning som fortfarande används i vissa språk.

Innehåll

[redigera] Historia

Detta avsnitt är en sammanfattning av Tokyos historia
 

Kronprins Hirohito inspekterar förödelsen efter den stora jordbävningen

Staden, som tidigare hette Edo, började växa på allvar i samband med att det byggdes ett slott där 1457, även om det fanns viss bebyggelse tidigare.

 

Brandbomber över Tokyo

När Tokugawashogunatet skapades 1603 blev Edo dess regeringsstad, även om kejsaren bodde kvar i Kyoto, som fortsatte att vara den formella huvudstaden.

När shogunatet föll 1868 beordrade kejsaren att staden skulle byta namn till Tokyo, som betyder östra huvudstaden (den västra huvudstaden var Kyoto), samtidigt som staden nu även blev formell huvudstad. Tokyo har allmänt varit accepterad som Japans huvudstad sedan 1869.

Den 1 september 1923 drabbades staden av en stor jordbävning där uppemot 143 000 människor miste livet. Trots denna katastrof byggde man upp staden igen och populationen växte stadigt fram till andra världskrigets utbrott.

De första bomberna över Tokyo släpptes 18 april 1942, och fram tills krigsslutet 1945 mer än halverades Tokyos population (se även Bombningarna av Tokyo 9-10 mars 1945). Efter krigets slut placerade de allierade sitt ockupationskontor i den sönderbombade staden, och återuppbyggnaden kom igång snabbt tack vare amerikansk hjälp.

Tokyo var värd för Olympiska sommarspelen 1964.

Under 1970-talet ökade befolkningen drastiskt då många arbetare lämnade landsbygden för att flytta in till staden. Detta tillsammans med den snabbt växande ekonomin gjorde Tokyo till en världsstad, men lade även grunden för den ekonomiska bubblan som skulle spricka i slutet av åttiotalet.

[redigera] Tokyo stad

 

Karta över Tokyo under tidigt 1900-tal

Mellan 1889 och 1943 fann en stad vid namn Tokyo (japanska:東京市?, Tokyo-shi) som i stort sett motsvarande dagens 23 särskilda innerstadskommuner. Staden Tokyo var indelad i 35 självstyrande områden som omvandlades till nuvarande 23 efter andra världskrigets slut.

Geografi

Tokyo ligger i Tokyo prefektur, vid Sumidaflodens mynning i Tokyobukten.

Inom de administrativa gränserna för Tokyo prefektur finns, förutom de 23 innerstadskommunerna, också 26 städer (japanska:?, shi), ett distrikt (japanska:?, gun), fyra ”subprefekturer” (japanska:支庁?, shichō) på två ögrupper i Stilla havet direkt söder om staden: Izuöarna (som ligger nästan parallellt med Izuhalvön) och Ogasawaraöarna som sträcker sig mer än 1000 km från fastlandsdelen av Japan. Dessutom finns fem ”köpingar” (japanska:?, machi) och åtta byar (japanska:?, mura). De 23 innerstadsdistrikten ligger i östra delen av prefekturen, de städer och byar som ligger i västra delen brukar sägas ligga i Tamaområdet.

Tokyos stadsdelar

 

Tokyos uppdelning i distrikt

Tokyo är uppdelat i 23 distrikt, eller innerstadskommuner(特別区), alla med sina egna borgmästare och församlingar, som dock lyder under länsstyrelsen för Tokyo, Tokyo-to-cho, på engelska ”Tokyo Metropolitan Government”.

Andra områden

Till Tokyos mer kända stadsdelar hör shoppingdistriktet Ginza i Chuo, teknikstaden Akihabara och Asakusa i Taito. Det senare området präglas av små, smala gatustumpar. Här finns mycket av den låga stadsbebyggelsen från det äldre Tokyos inre, fattigare delar (shitamachi) fortfarande kvar.

Klimat

 

Dentsus huvudkontor, är 213 meter högt och Tokyos 14:e högsta byggnad. Det färdigställdes 2002.

Tokyo har ett fuktigt subtropiskt klimat med heta, fuktiga somrar och milda vintrar. Stadens läge vid Stilla havet ger den ett mildare klimat än övriga länder på samma latitud. Den genomsnittliga nederbörden är 1 380 mm per år, av vilket det mesta faller på sommaren.

Vintrarna är relativt milda, snö är ovanligt men något snöfall inträffar nästan varje år. Den lägsta medeltemperaturen är mellan 5 och 6°C i januari och februari. Å andra sidan är somrarna varma (medel 26°C, men ofta över 30°C) och mycket fuktiga.

Två årliga regnperioder (tsuyu) präglas av tyfoner som medför stora regnmängder och hårda vindar. Man har uppmätt vindar på nästan 40 m/s och 70 mm regn på en timme.

Demografi

Som en världsstad, med mer än 8 miljoner invånare inom de 23 distrikten, ökar befolkningen under dagarna med 2,5 miljoner människor när människor pendlar in till staden från omgivande områden. Extra tydligt är detta i de mest centrala distrikten, Chiyoda, Chuo och Minato, vars sammanlagda befolkning är mindre än 300 000 nattetid men är över 2 miljoner under dagarna.

 

 

Befolkning i Tokyo prefektur
Efter område1 Tokyo prefektur

Innerstadsdistrikt

Tama-området

Öar

12,6 miljoner

8,64 miljoner

4 miljoner

27 000

Efter ålder² Unga (0-14 år)

Arbetande (15-64 år)

Pensionärer (mer än 65 år)

1,433 miljoner (12%)

8,507 miljoner (71,4%)

2,057 miljoner (16,6%)

Efter tidpunkt³ Dag

Natt

14,667 miljoner

12,017 miljoner

Efter nationalitet Utländska medborgare 353 8264
1 1 junie 2007.

² 1 januari 2003.

³ 2000.

4 1 januari 2005.

 

 

2005 var de fem vanligaste utländska nationaliterna bosatta i Tokyo kineser (123 661), koreaner (106 697), filippiner (31 077), amerikaner (18 848) och britter (7 696).

Befolkningsräkningen 1889 visade att 1 389 600 bodde i Tokyo stad, Japans största stad vid den tiden.

Ekonomi

 

Neonskyltar på Yasukuni-dori i Shinjuku, Tokyo

Tokyo är Japans största ekonomiska center. De flesta av Japans bank-, försäkrings-, finans-, medie- och telekommunikationsföretag har sina huvudkontor här. Trots att Japan fortfarande inte helt återhämtat sig efter bankkrisen i slutet av åttiotalet är Tokyo en av de ledande ekonomiska motorerna i Asien.

Företag med huvudkontor i Tokyo

Universitet

Se även Tokyo prefektur

Staden har ett stort antal olika universitet och högskolor. Till elituniversiteten hör Tokyos universitet, Wasedauniversitetet, Meijiuniversitetet, Keiō universitet och Rikkyouniversitetet.

[redigera] Stadsbild och turism

 

Skyskrapor i Shiodome.

Staden har många skyskrapor. I Tokyo finns det även många tempel, bland annat Meiji-templet, Sensoji (buddhistiskt), Kōkyo, Yasukuni-templet och Tsukiji Hongan-ji (buddhistiskt).

Bland skyskraporna kan nämnas Tokyo Metropolitan Government Building, Sunshine 60 och Roppongi Hills.

Regnbågsbron är en känd bro. Tokyo har många parker, bland andra Ueno Park och Shinjuku Gyoen.

Tokyo Tower är ett 332 meter högt torn, vars utformning liknar Eiffeltornets. Det byggdes 1958 och är Tokyos högsta byggnad.

 Skyskrapor

Rank Byggnad Höjd (m) Våningar Byggd
1 Tokyo Tower 332,6 6 1958
2 Tokyo Midtown 248.1 54 2007
3 Tokyo Metropolitan Government Building 242,9 48 1991
4 NTT DoCoMo Yoyogi Building 239,9 27 2000
5 Sunshine 60 239,7 60 1978

Sport

Tokyo var värd för olympiska sommarspelen 1964 och försöker även få olympiska sommarspelen 2016. Sumobrottning är en känd sport. Den största arenan heter Ryōgoku Kokugikan. Den öppnades i januari 1985. Kapaciteten ligger på 13 000 åskådare.

Idrottslag

Fotboll

Baseball

Ishockey

Basket

Volleyboll

Rugby

[redigera] Kommunikationer

 

Ett pendeltåg på Yamanote-ringlinjen.

Se även Tokyo prefektur

Lokal- och regionaltrafik

Allmänna kommunikationer inom Tokyo domineras av ett väl utbyggt nät av tåg och tunnelbanor, som drivs av en mängd olika trafikhuvudmän. Bussar, monorail och spårvagnar spelar en sekundär matarroll till de tidigare. Stora stationer är Tokyo station och Shinjuku station, världens största[källa behövs] .

Tokyos tunnelbana består av två konkurrerande nät. Tillsammans bildar de ett av världens största tunnelbanenät. Många av tunnelbanelinjerna är sammanbyggda med tåglinjer och har trafik även på dessa.

Interregional och internationell trafik

Tokyo är navet för Japans inrikes- och utrikes trafik för tåg-, väg- och flygtransport.

I Ōta finns Tokyo International Airport (”Haneda”) som främst har inrikesflyg. Utanför Tokyo ligger Narita International Airport, i Narita, Chiba prefektur, som är den största internationella flygplatsen.

Tre stationer i Tokyo trafikeras av Shinkansen. Tohoku, Joetsu, Hokuriku, Yamagata och Akita Shinkansen trafikerar Ueno station i Taito och terminerar på Tokyo station i Chiyoda medan Tokaido Shinkansen trafikerar Shinagawa station i Minato och terminerar på Tokyo station.

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. This is an excellent site, I’ll be sure to add you to my bookmarks!

  2. Hazards using shock absorbers or springs. What is the overgrowth of that fact,
    if you think that West would have better things to do this is
    to bring a camera with you. Dr. Edwin Ishoo is able to scan your
    documents or have previously booked is different for both these diseases.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: